To była moja pierwsza gra w sieci. Graliśmy bez rankingu, chciałem sie zapoznac z grą przez siec. Z x mnie wywalało (chyba przez gre w okienku) więc gralismy przez hamachi.
Grałem fatalnie i na początku wywalało mnie i mocno sie pogubiłem.
Postawiłem stolicę bez żywności tak jak stałem. Najpierw wziąłem woja, bo nie wiedziałem jak daleko jest przeciwnik. King postawił keczua koło Londynu. Spóźniłem sie do zelaża, o jedną kratkę za blisko i o 1 ture.
Potem tylko czekałem na egzekucję. King rozwalił mnie rydwanami i konnymi łucznikami.
Dzięki za grę
xfire: ldeska Helped: 34 times Age: 42 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 23442 Piwa: 21/1 Location: Warszawa
Posted: 2009-05-25, 22:03
Che che, nie przejmuj się, prawie zawsze brakuje tej jednej, jedynej turki Kingu jest wprawiony w bojach - rozegrał już tyle gier że na początku ciężko nowemu graczowi z nim wygrać... ale kilka gier powinno pomóc i zobaczysz że gra będzie zupełnie inna powodzenia!
xfire: kingchrobry1 Helped: 1 Joined: 20 Feb 2008 Posts: 2604 Otrzymał 3 piw(a)
Posted: 2009-05-25, 22:23
Zaczęliśmy grę w niedzielę. Marbroda strasznie wywalało z netu (nawet z Hamachi). Aż byłem zaskoczony, że ktoś jeszcze może mieć net gorszy od mojego . Ale dziś już było ok - graliśmy non stop.
Podstawowym błędem Marbroda było postawienie stolicy bez extra żarcia. I żle się stało że nie szukałeś skutecznie koników i miedzi na mapie. Żelazo było blisko -ale w tym czasie spokojnie doszedłem do jazdy konnej i już nie pozwoliłem byś to żelazo wydobywał z kopalni
Apel !!!
Chłopaki wpisujcie tutaj po kilka rad dla Naszego Nowego KACowicza. Bo mnie samemu - leszczowi - to tak za bardzo nie wypada radzić (brak kwalifikacji instruktorskich )
_________________ Wojny prowadzę bardzo pokojowo
Last edited by King_Chrobry on 2009-05-25, 22:26; edited 2 times in total
xfire: ldeska Helped: 34 times Age: 42 Joined: 29 Mar 2006 Posts: 23442 Piwa: 21/1 Location: Warszawa
Posted: 2009-05-26, 09:24
- stawiać stolicę przy minimum jednym zasobie żywnościowym
- odkrywać najpierw zasoby strategiczne: miedź, konie, żelazo (o ile nie ma miedzi)
- grać jak najwięcej
Dzięki za rady. W niedzielę przez pierwsze 50 tur wywalało mnie co chwila (chyba przez grę w oknie). Popełniłem wiele błędów, bo postawiłem stolicę od razu bez jedzenia i nie znalazłem koni ani miedzi. Nie miałem potem z czego ścinać. Mogłem założyć Londyn przy świniach. A do żelaza spóźniłem się, bo kulturka za późno skoczyła. York mogłem założyć kratkę dalej, miałbym żelazo, ale kłopot z żarciem. Rady na pewno mi się przydadzą. Wkurzał mnie z lekka zegar pokazujący długość tury.
Posted: 2009-05-26, 14:51
Marbrod wrote:
Wkurzał mnie z lekka zegar pokazujący długość tury.
tt było ustawione na medium. Może i to był mój błąd - bo do tej gry treningowej to mogłem tt wyłączyć. Ale z drugiej strony tzreba tak grać, gdyż później kacowi wojownicy narzekają na marnowanie czasu. Sam tego doświadczyłem
Posted: 2009-05-27, 10:18
Najlepiej grać bez licznika czasu (TT = turn timer) - ja tak zawsze gram. TT jest problematyczne bo moim zdaniem nic to nie daje. Ja mam tak że prawie wszystkie tury robię bardzo szybko i TT nie schodzi nawet do połowy, ale raz na jakiś czas chcę się namyśleć żeby dobrze postawić miasto albo potrzebuję więcej czasu bo atakuję 30 jednostkami a od kolejności ataku i wybranych promocji zależy wynik gry. Wtedy TT jest za krótki. Już nie wspomnę o tym że zwykle pilnuję córeczki jak gram i jak się ona obudzi to idę do niej i czasami zapominam wcisnąć pauzę
Posted: 2009-05-27, 11:02
LDeska wrote:
Najlepiej grać bez licznika czasu (TT = turn timer) - ja tak zawsze gram
fajnie - ale w moim przypadku, kiedy zdarzyło mi się grać bez TT - a mój przeciwnik zwracał mi uwagę na przedłużanie turek - to dostawałem takiego stresika (taki juz jestem), że kolejne tury wykonywalem zbyt pośpiesznie i traciłem smaczek i kilimacik gry
a z TT czas mija i koniec tury - trudno.
_________________ Wojny prowadzę bardzo pokojowo
Last edited by King_Chrobry on 2009-05-27, 11:03; edited 1 time in total
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum