www.civilization.org.pl
Forum •  FAQ •  Search •  Memberlist •  Usergroups •  Register •  Log in •  Download
 
 Announcement 
   Jesteś nowy? Kliknij tutaj!    Zgłoś grę Civ6     Zgłos grę Civ5    Zgłoś grę Civ4         Mistrz sezonu    IRC, TUTAJ UMÓWISZ SIĘ NA GRĘ    Na ircu jest users osób. Załaduj obrazek Czytnik RSS 

Previous topic «» Next topic


Nie mogę uruchomić Civ 4
Author Message
Bula


Joined: 01 Jul 2010
Posts: 4
Posted: 2010-07-01, 22:12   Nie mogę uruchomić Civ 4

Mam problem z uruchomieniem Civilization 4 (wersja oryginalna, kolekcja klasyki, wydawca CENEGA). Próbowałem pod Win 7,nie mogłem, przeczytałem, że lepiej pod XP, to zainstalowalem XP na maszynie wirtualnej, napotkałem kolejny błąd który mnie przerasta:



-zainstalowany DirectX(2009.03) - dołączony z grą
-karta graficzna ATI Mobiliti Radeon HD 5450 series
-zainstalowane sterowniki dla kart 5400 series dla OS - Win Xp

-wyczytałem, że trzeba spróbować wgrać niższy patch tzn np. 1,52:
próbowałem i nie udało mi się , ponieważ mam domyślnie zainstalowaną wersje z patchem 1,74 i najpierw muszę usunąć patch 1,74 , żeby zainstalować 1,52. Nie wiem jak i czy da się usunąć ten patch, folder civ4patch jest pusty.
-próbowałem też innego sposobu znalezionego w necie, który jest opisany tutaj:
forum civfanatics.com

Narazie nic nie pomogło, może ktoś rozwiązał podobny problem???
A może jednak pod Win 7?
Last edited by Bula on 2010-07-01, 22:16; edited 1 time in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Beny 



xfire: fcbeny
Helped: 50 times
Age: 30
Joined: 12 Mar 2006
Posts: 9054
Piwa: 65/13
Location: Czerniejewo
generał dywizji  Złoty order za specjalne zasługi - system Dyplo, PBEM, FFA, losujący, civilopedia  Brązowy zlotowicz - 2 zloty  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo Miś 2  Przeżycie w Dyplo - Dyplo4  Złoty gracz w demokrację - GwD1-admin  Złoty gracz w demokrację - GwD2 
Posted: 2010-07-01, 22:52   

Bula wrote:
-wyczytałem, że trzeba spróbować wgrać niższy patch tzn np. 1,52:

Głupota ;)
Możliwe, że jak jest coś w systemie bazowym nie tak, bo na maszynie wirtualnej się udziela. Chociaż mało prawdopodobne.
Spróbuj odpalić Civ w oknie. Żeby to zrobić zmień w pliku konfiguracyjnym opcję. Plik Civ4Config jest albo w katalogu Civ, albo w moje dokumenty.
Komibuj w obu systemach, w win7 jaki masz problem?
_________________
278
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bula


Joined: 01 Jul 2010
Posts: 4
Posted: 2010-07-01, 23:13   

Systemy bazowy i wirtualny są prawie niezależne, więc to raczej nie o to chodzi. A do systemu wirtualnego przydzieliłem dość wysokie wartości pamięci, więc system jest raczej OK usatwiony. Wydaje mi się, że problem leży po stronie karty graficznej, ogólnie jest to często spotykany błąd i zawsze występuje przy Radeonach. Może powinienem jeszcze jakąś łatkę od Fraxisa wgrać albo inny sterownik karty graf. Ogólnie nie mam pomysłu...

Na win 7 uruchamiam grę i zero odzewu, nic się nie dzieje, gra z 2005 r. to próbowałem ze zgodnościa XP (service pack 2) i Vista instalować i uruchamiać i to samo. Klikam na ikonke i nic się nie dzieje.

Która linijka w pliku Cov4config zmienia, aby odpalać Civ w oknie?
Ta:
;Specify whether to play in fullscreen mode 0/1/ask
Fullscrenn = 1
?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
LDeska



xfire: ldeska
Helped: 34 times
Age: 41
Joined: 29 Mar 2006
Posts: 23295
Piwa: 12/1
Location: Warszawa
marszałek  Złoty order za specjalne zasługi  Złoty zlotowicz - 11 zlotów  Brązowy sponsor KAC  Srebrny civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Obibok – nie grał od 90 dni  III miejsce w Dyplo - Dyplo6  Przeżycie w Dyplo - Dyplo1  Przeżycie w Dyplo - Dyplo3  IV-VIII miejsce w Pucharze KAC - I,II,III,IV,V,VI Puchar KAC  II miejsce w rankingu FFA  II miejsce w Astro Pucharze - II Astro Puchar  I miejsce w Pucharze Randomowym - I Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - II Puchar Randomowy  I miejsce w Pucharze Randomowym - III Puchar Randomowy  I miejsce w sezonie Ligi KAC - I sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - II sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - III sezon  I miejsce w sezonie Ligi KAC - IV sezon 
Posted: 2010-07-02, 08:24   

Ja mam Win7 na nowym laptopie i działa normalnie, więc to nie to moim zdaniem. Stawiam na 99% na sterownik karty graficznej ewentualnie DirectX'a. Zainstaluj najnowszy sterownik od karty i DX i powinno pójść.
_________________
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Marw 



xfire: marwoj
Helped: 20 times
Age: 39
Joined: 27 Aug 2008
Posts: 1192
Piwa: 9/30
Location: Świętochłowice
starszy plutonowy  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Obibok – nie grał od 90 dni  Pluszowy miś - rozegrał mniej niż 10 gier  Przeżycie w Dyplo - Dyplo4 
Posted: 2010-07-02, 08:38   

Dokładnie. Aktualizacja sterownika może zdziałać cuda:) Przekonałem się o tym ostatnio gdy próbowałem na laptopie uruchomić Monkey Island SE ze steama. Ciągle się wywalało nie wiadomo czemu, a po aktualizacji sterowników z grafiki pięknie poszło.
_________________
"There are two novels that can change a bookish fourteen-year old's life: The Lord of the Rings and Atlas Shrugged. One is a childish fantasy that often engenders a lifelong obsession with its unbelievable heroes, leading to an emotionally stunted, socially crippled adulthood, unable to deal with the real world. The other, of course, involves orcs."
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Beny 



xfire: fcbeny
Helped: 50 times
Age: 30
Joined: 12 Mar 2006
Posts: 9054
Piwa: 65/13
Location: Czerniejewo
generał dywizji  Złoty order za specjalne zasługi - system Dyplo, PBEM, FFA, losujący, civilopedia  Brązowy zlotowicz - 2 zloty  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo Miś 2  Przeżycie w Dyplo - Dyplo4  Złoty gracz w demokrację - GwD1-admin  Złoty gracz w demokrację - GwD2 
Posted: 2010-07-02, 09:30   

Bula wrote:
Która linijka w pliku Cov4config zmienia, aby odpalać Civ w oknie?
Ta:
;Specify whether to play in fullscreen mode 0/1/ask
Fullscrenn = 1

Tak

Bula wrote:
Może powinienem jeszcze jakąś łatkę od Fraxisa wgrać albo inny sterownik karty graf. Ogólnie nie mam pomysłu...

Wszystkie łatki są w patch'ach.

Tak jak koledzy mówili wgraj nowsze stery i DirectX. Albo starsze stery, czasami coś psują w nowszych ;)
_________________
278
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bula


Joined: 01 Jul 2010
Posts: 4
Posted: 2010-07-02, 12:19   

Problem z uruchomieniem Civ 4 pod Win 7 leżał po stronie dystrybutora czyli CENGEA'i Polska. Po skontaktowaniu się z nimi mailowo w nocy, dziś rano przysłali mi maila z instrukcją jak uruchomić Civ 4 pod Win 7. W praktyce musiałem ściągąć 2 pliki i je podmienić. Po uruchomieniu na Win 7 gra uruchamia się bez zarzutu.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Beny 



xfire: fcbeny
Helped: 50 times
Age: 30
Joined: 12 Mar 2006
Posts: 9054
Piwa: 65/13
Location: Czerniejewo
generał dywizji  Złoty order za specjalne zasługi - system Dyplo, PBEM, FFA, losujący, civilopedia  Brązowy zlotowicz - 2 zloty  Brązowy civmaniak – najwięcej rozegranych gier  Pomocna dłoń – pomógł minimum 10 razy  Piwosz – otrzymał minimum 25 piw  Obibok – nie grał od 90 dni  I miejsce w Dyplo - Dyplo Miś 2  Przeżycie w Dyplo - Dyplo4  Złoty gracz w demokrację - GwD1-admin  Złoty gracz w demokrację - GwD2 
Posted: 2010-07-02, 12:24   

To może powiedz nam jakie pliki i skąd je ściągnąłeś. Przyda się, jak ktoś będzie miał podobny problem :)
_________________
278
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bula


Joined: 01 Jul 2010
Posts: 4
Posted: 2010-07-02, 14:40   

Quote:

Serwis Cenega Poland wrote:
Wszystkie osoby które zakupiły grę w pomarańczowej kolekcji klasyki i mają problemy z jej działaniem pod Windows 7, prosimy o kontakt mailowy z naszym serwisem, pod adresem serwis@cenega.pl. Po weryfikacji oryginalności posiadanej gry (prosimy o podawanie w treści wiadomości klucza rejestracji w Kompanii Graczy), przesyłamy pliki pozwalające na uruchomienie gry pod systemem Windows 7.

Pozdrawiamy, Serwis Cenega Poland


Na maila podaja min ftp'a z haslem i loginem, skąd ściągnąłem pliki, nie lubie cytować prywatnej korespondencji, więc nie podam na forum ;)
Last edited by Bula on 2010-07-02, 14:42; edited 1 time in total  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Podobne Tematy
Topic Author Forum Replies Last Post
No new posts Uruchomić dział FFA?
LDeska Gadanie o Civ(VI)kowym graniu 28 2016-11-06, 09:09
itkovian
No new posts Jak uruchomić PBEM
Poradnik
Beny Sprawy techniczne 4 2008-09-12, 09:44
Beny
No new posts Jak uruchomić civ4 na Linuxie - poradnik" w forum Kompe
wnuczus Sprawy techniczne 24 2011-04-06, 21:18
wnuczus

Czas generowania strony : 0.29 s.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group